Народно събрание

Джейхан Ибрямов: Промените в Закона за досиетата са дъвка за наивници

Обръщането назад никога не е било добро, напротив - било е контрапродуктивно. В Испания всичко, свързано с досиетата, касаещо старите режими, отдавна е затворено като тема. Същото важи и за Германия – там също всичко е приключило. Това заяви Джейхан Ибрямов, депутат от ДПС, по време на дебата по промените в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА). Измененията минаха на второ четене, ДПС не участва в гласуването.

Още първият демократично избран президент на България Жельо Желев потвърди, че 30 % от досиетата на Държавна сигурност са били унищожени. Защо е станало това, имало ли е изгода кои точно досиета да бъдат оставени, усъмни се Ибрямов. Той добави, че в Германия 100 % от досиетата са бяха отворени и по този начин е имало нужда от декомунизация, но в България не се случило по този начин.

Друг е въпросът: чия е вината – дали на държавна сигурност или на тоталитарния комунистически режим, попита Ибрямов. И даде отговор: Виновни са онези, които управляваха Българската комунистическа държава по онова време. 

Според него техни наследници днес са в управлението на държавата.

За мен този законопроект е дъвка за наивници, защото може би по този начин се държат на каишка и сегашни политици, заяви още Ибрямов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност