Народно събрание

Джейхан Ибрямов: Нужна ни е политическа програма за цялостно опазване на границата

Нужна ни е политическа програма за цялостно опазване на границата. Това заяви зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Джейхан Ибрямов, който зададе на вътрешния министър Калин Стоянов въпрос, свързан с повишения мигрантски поток по границите на България. Питането бе свързано с движението на бежанци през страната ни и най-вече с програмата на правителството за присъединяване на България към Шенген и към еврозоната.

Ибрямов припомни думи на министъра от 6 юли 2023 г., когато пред Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Стоянов заяви, че за денонощие има 600 опита за нелегално преминаване на границата. От това ваше изказване се разбира, че след предприетите действия за уплътняване на границата в рамките на една седмица има намаление с 29% на случаите и 37 в броя на лицата, направили опит да минат границата, припомни народният представител от ДПС.

В средата на август пред една от медиите директорът на гранична полиция казва, че мигрантският поток се увеличава и че за първите 6 месеца на годината са спрени 87 000 бежанци, а през 2022 година са били 55 000 общо. Според него опазването на границата ни се превръща в предизвикателство заради засиления мигрантски натиск, допълни Ибрямов.

За съжаление, цифрите говорят, че за близо една година мигрантският натиск у нас спрямо 2022 година се е увеличил с над 35 процента. А заловените мигранти са с 50% по-малко, съобщи Джейхан Ибрямов. И попита  каква е актуалната информация за ситуацията и тенденциите, свързани с мигрантския поток и какви са предизвикателствата, свързани с контрола на границата ни, която се явява и външна на Европейския съюз?

Миграционният натиск по границите на Република България е сериозно предизвикателство, безспорен факт, като тенденцията през последните седмици е за постоянен ръст, заяви в отговор министър Калин Стоянов.

От началото на годината до края на юли точната бройка е 103 745 граждани на трети страни са направили опит да преминат незаконно през границите на страната ни на вход. Това е близо 60% повече в сравнение със същия период за 2022 година. Тогава са били почти 67 000. Задържаните граждани на трети страни на нелегален вход в страната са 710, което е с 15% по-малко спрямо същия период за 2022 г. Голяма част от гражданите на трети страни, направили опит да преминат на наша територия, се завръщат самостоятелно, след като са видели българските гранични власти, посочи статистиката вътрешният министър.

Най-натоварена в миграционно отношение остава българо-турската граница, като натискът по нея представлява над 99% от общия миграционен натиск.

За овладяване на продължаващия миграционен натиск ефективно използваме налично оборудване, предислоциране на технически средства, осъществява се контрол с използване на нови средства, провеждат се операции, каза Калин Стоянов.

Това, което вие изнесохте като последователност в казаното от мен или от директора на гранична полиция, е точно така. В резултат на реорганизацията, която ние направихме като много професионално и съответно политическо ръководство, идеята беше да постигнем по-голяма цифра недопуснати опити, за сметка на по малко цифра хванати във вътрешността на страната. Това в момента се случва, увери вътрешният министър.

В последните дни цифрите са такива, каквито ние искахме да получим, а именно да имаме по-голям брой недопуснати, за сметка на задържани във вътрешността на страната. Броят на недопуснатите наистина значително се увеличи в резултат на реорганизацията по границата, съобщи Калин Стоянов. И допълни, че основният проблем е липсата на високопроходима техника.

Данните, които току-що посочихте, са притеснителни. Разбира се, тази техническа справка, която вие ни предоставяте, ние трябва да я превърнем в политическа програма с цел цялостно опазване на границата. Това е основният въпрос, касаещ опазването на нашата граница, коментира Джейхан Ибрямов. Разбираме, че спрямо предишните години, които бяха пандемични, тези канали са се развили много усърдно и много по-добре, а като цяло, тъй като сме част от Европейския съюз, Европа няма ефективни механизми да спре тези хора. Дори нещо повече – на европейско ниво, предполагам сте запознат, се обсъжда нов пакт за миграция и предоставяне на убежище за бежанците, каза депутатът. Важно е да разберем ние какво участие имаме в тези действия, в приемането на този пакт, допълни той.

Важно е да разберем какво е сътрудничеството на национално и европейско ниво за борба с незаконната миграция, допълни той.  И попита на какъв етап у нас е сътрудничеството на национално и европейско ниво за борба с незаконната миграция.

Сътрудничеството между българските гранични служби и като цяло Министерство на вътрешните работи е на изключително високо ниво. Водим непрекъснат контакт с Европейската комисия, които проявяват разбиране и вече в рамките на около 20 дни беше отпусната доста сериозна сума, отговори Калин Стоянов. Но допълни, че въпреки всичко сумата е крайно недостатъчна за това, което ни трябва за охрана на външната граница на Европейския съюз.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност