Народно събрание

Депутати от ДПС спешно уредиха ремонт на републикански път в 3 общини с 20 000 души

ДПС уреди спешен ремонт на републикански път III-592 Момчилград – Крумовград, Подкова – Кукуряк – Токачка – Крумовград, който обхваща 67 километра, докато започне пълната рехабилитация на трасето. Районът обхваща три общини с население от 20 00 души.

Това стана, след като народните представители от Движението Байрам Байрам, Павлин Кръстев и Адлен Шевкед, избрани от Девети многомандатен избирателен район, зададоха въпрос към вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в рамките на петъчния парламентарен контрол.

Миналата седмица бяхме задали въпрос отново за един третокласен път от нашата област, от която сме избрани. Вие тогава дадохте надежда за живущите в тези над 20 населени места в региона и жителите от другите общини, подчерта Байрам Байрам, който разви депутатското питане.

Третокласният път е единствен, който сега може да бъде алтернативен на отсечката от трансграничен коридор № 9 – участъка от Кърджали към Граничен контролно-пропускателен пункт „Маказа“, защото в момента другият алтернативен път е затворен поради свлачище. Депутатът поясни, че става дума за старият път Джебел – Кирково, който от Момчилград към Кирков може да бъде заместващ при евентуални аварийно-ремонтни дейности.

Техническото и експлоатационно състояние на пътя е крайно лошо, тоест с потенциални условия за възникване на пътно-транспортни произшествия. Състоянието му е на пълна неизползваемост и почти разрушена повърхност, а на някои места дори липсва такава. В момента този път в това си състояние затруднява ежедневието и придвижването на населението от три общини, а именно Момчилград, Крумовград и Кирково с близо 20 000 души население, подчерта Байрам Байрам.

Той припомни, че през последните години са изпратени многобройни писма до Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областно пътно управление – Кърджали, но не са предвидени никакви действия от страна на правителството и от съответните ведомства. Депутатът подчерта , че тримата парламентаристи от ДПС се обръщат от името на жителите на селата Прогрес, Горско дюлево, Подкова, Чорбаджийско, Кукуряк, Кран, Токачка, Тополка, Къндилка, Сърнак, Звънарка, Крумовград и другите общини и населени места за спешни действия по този път.

Той попита министър Караджов кога ще бъдат предприети необходимите действия от страна на АПИ за извършване на основен ремонт на въпросния път за привеждане в състояние със стандартните изисквания на третокласния републикански път, свързващ десетки населени места. Припомни свои думи от предишния парламентарен контрол: „Виждаме, че Вашите коалиционни партньори Ви бойкотират вече втора седмица, по същия начин и този път е бойкотиран от всички правителства от 2009 г. насам, надяваме се Вие да не сте част от този бойкот, надяваме се държавата най-накрая след десетилетие да рехабилитира този път“.

Републикански път III-592 не е бойкотиран по никакъв начин или поне от страна на АПИ отговори вицепремиерът Гроздан Караджов. Поясни, че пътят е включен в годишната програма за ремонт и че през 2022 г. ще бъде обявена обществена поръчка за изработване на технически проект за основен ремонт. Това е първото и основно изискване. Пътят е строен в периода 1959 до 1976 г. и оттогава на трасето не е извършван никакъв основен ремонт, заяви вицепремиерът.

И добави, че до 2021 г. на третокласния път чрез Програма за текущ ремонт и поддържане са извършвани малки ремонти, включително и преасфалтиране на участъци от настилката, но това само е отлагало и не е и заменило необходимия основен ремонт. „Затова в съответствие с изискванията на закона ще обявим съвсем скоро, ще го видите в Регистъра на обществените поръчки, поръчка за изработване на технически проект за основен ремонт на близо 68-километровото трасе изцяло. И участъкът е от град Момчилград през село Подкова до град Крумовград“, заяви Караджов.

Според него изработването на технически проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Проектът ще определи конкретните ремонтно-възстановителни дейности, които е необходимо да се изпълнят, прогнозната им стойност и срокът за реализация. При готов проект ще се проведе открита процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители на строителството и на строителния надзор, което е отново изискване на закона. На този етап се предвижда и основният ремонт да се случи вероятно през 2024 г., но ако няма обжалвания и протекат по-бързо процедурите е възможно да започне и през 2023 г., без това да звучи като обещание, каза вицепремиерът.

Той обяви, че за периода до започването му АПИ ще изпълнява дейности по текущ ремонт и поддържане, като за тази година е предвидено възлагането на локални ремонти и частично изкърпване на настилката. „За това ще търся съдействието на народните представители от всички парламентарни групи, без оглед на това дали са в управляваща или опозиционна позиция, ако може да се даде възможност на АПИ да започне да си възлага тези текущи ремонти, защото след зимата се отварят дупки, отварят се цели кратери и те крият опасности от катастрофи, загуба на живот или здравето на хората“, заяви Гроздан Караджов и апелира НС да подпомогне АПИ.

Той разясни, че според годишния отчет за състоянието на републиканската пътна мрежа към 31 декември 2021 г. 23,5 км от настилката на този път са в средно състояние, но останалите 44 км са в лошо състояние, тоест два пъти повече. Участък с дължина от 16 км е с намален габарит и без необходимата носимоспособност, където и техническия проект ще бъде за по-сериозно огабаритяване и рехабилитиране, заяви в заключение вицепремиерът.

Депутатът Байрам Байрам благодари за отговори от името на колегите си от Кърджалийския многомандатен избирателен район, защото за хората, което населява тази част на областта, основният им поминък беше тютюнът. Знаем 2009 г. по какъв начин тютюнопроизводството бе погубено от нашето правителство и тогава единственият основен проблем за тях е именно този път и докато не се ремонтира този път населението в тези населени места ще търсят препитанието си другаде, посочи депутатът.

По отношение на спешния ремонт народният представител от ДПС изрази надежда новото коалиционно мнозинство да намери най-малкото за благото на хората - поне да започнат новите ремонти. „Казахте, че до 2025 г. - много дълъг хоризонт, евентуално този път може да започне да се рехабилитира. Виждаме, че Вие трудно ще изкарате и тази година, но все пак сте положили основи и това дава един частичен отговор. Надяваме се като министър и вицепремиер в тази сфера още тази година текущият ремонт да бъде навреме и по възможност през 2023 г. да започне поне поетапната рехабилитация на този път“, заяви в заключение Байрам Байрам.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност