Народно събрание

ДПС: Правителството няма план за управление на безпрецедентната криза в България. Иска изслушване на премиера

Декларация на ПГ на ДПС

прочетена от парламентарната трибуна от доц. д-р Джевдет Чакъров

Уважаеми г-н председател,

Ние от ДПС правим настоящата декларация, за да изразим огромното ни безпокойство, че правителството няма план за управление на безпрецедентната повсеместна криза в България, предизвикана от войната в Украйна. На този етап управляващите действат ден за ден, на парче, без никакво планиране и превантивни мерки.

Според всички експертни и политически прогнози светът трябва да се подготви за дълга война и за това, че кризите, породени вече от нея, ще имат сериозни дългосрочни последствия

Правителството обаче не управлява в посока на такава перспектива! Друг е въпросът управлява ли изобщо!

Военният конфликт засили негативните ефекти от непреодолените социални и икономически последици от КОВИД пандемията и от световната ценова енергийна криза, довела до рекордни цени на газа, нефта и тока. Това се усеща особено много в Европейския съюз, за когото Русия осигурява 70% от енергийните доставки. 

Прогнозите са повишението на цените на енергийните суровини и на горивата да продължи. Защото Русия е на второ място в света като износител на енергийни суровини след Саудитска Арабия и войната води до изключителна нестабилност на пазарите. 

Ако се стигне до напълно спиране на доставките от Русия, за съжаление, засега ЕС като цяло няма алтернатива. Втечненият газ засега не е алтернатива за Европа, защото няма достатъчен капацитет в света за транспортиране. А и защото големите производители на газ нямат излишък, който да доставят на Европа.

Няма план на правителството за такава евентуална патова ситуация! А какво ще стане, ако Русия откаже доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"? 

Може да се каже, че в момента ситуацията у нас вече е патова за икономиката на страната. НСИ отчете през януари двуцифрена промишлена инфлация от 32% на годишна база при 9,1 % обща инфлация.

Няма мерки за осигуряване на продоволствието на държавата, а продоволствената сигурност е елемент на националната сигурност!

Как да работят земеделските производители при условията на повишените цени на горивата, на тока, на препаратите за растителна защита, на повишените с 300 до 500 % цени на торовете?!!! Трябва ли да ги поставяме в положение да молят държавата за подкрепа, след като от тях зависи осигуряването на продоволствието? Някои от тях буквално не могат да вържат двата края. А и бюджетът ги натовари с повишение от близо 300 лева на минималния им осигурителен праг от 1 април. И те не само зарязват полето, но и напускат страната. Ако правителството иска да унищожи този отрасъл, може да се каже, че се движи в правилната посока.

За животновъдите също липсва подкрепа от държавата. Все повече от тях закриват фермите си и предават животните си в кланици, поради невъзможност да поемат финансовите разходи.

Няма подкрепа и за производителите на плодове и зеленчуци, които при последния си протест "успокоиха" в кавички, че на есен няма да има техни протести, защото тогава тях просто няма да ги има. Към момента 6 пъти са намалели площите с домати и 5 пъти площите с краставици и с пипер. 

При това безхаберие на държавата има риск от проблеми с осигуряване на продоволствени стоки от първа необходимост у нас, както и от драстично повишение на цените на храните. 

А трябва да се има ПРЕДВИД също, че Русия и Украйна взети заедно осигуряват близо 30% от световния износ на пшеница, 1/5 - на  царевица и 80% - на слънчоглед. Заради войната и санкциите износът от двете страни ще бъде сериозно намален и цените на международните пазари ще се увеличават, както вече се случва. А това се отразява и у нас. 

Всичко поскъпва и заради нарушени поради войната транспортни коридори и обиколните маршрути.

Няма мерки за подкрепа на социалното слабите наши съграждани и на пенсионерите при тези високи цени на тока, храните, лекарствата...

Туризмът, който има сериозен принос към БВП, също ще е засегнат от  войната. Защото освен липсата на руски и украински туристи, заради близостта на Черно море до военните действия и плуващите в него мини, се очаква отлив и на други туристи за лятото. Няма мерки и в тази сфера.

За разлика от България, правителствата на другите страни от ЕС предприеха сериозни мерки за справяне с кризата.

13 държави, сред които Франция, ограничиха цените на едро или тарифите на дребно на електроенергията, като последната намали  данъците върху електроенергията. 

В Италия държавата пое таксите и данъците върху електроенергията и намали данъците върху газа. Направи и данъчни отстъпки от 20% за енергоемки предприятия.

В Испания вече е почти готов „Национален план за отговор на последиците от войната". 

В Гърция се изплащат помощи за високите цени на горивата на семейства с ниски доходи, а на пенсионерите се дават по 200 евро на месец компенсация заради скъпите храни. Увеличават се семейните добавки за децата и продължават помощите за високите цени на тока. Общата стойност на пакета от помощи е 1 млрд. и 120 млн. евро за следващите три месеца. 

В Румъния има правителствено постановление за таван на цените на тока и газа за срок от една година както за битовите потребители, така и за бизнеса.

Призоваваме правителството на България също да разработи такъв план с краткосрочни и дългосрочни мерки за намаляване и преодоляване на последствията от кризата, като се търси надпартиен консенсус, за да се намерят най-адекватните решения за потребностите на държавата и на обществото като цяло.

ДПС вече внесе искане за изслушване на премиера с цел да бъде представена информация каква е готовността на управляващите да разработят и да започат да прилагат в най-кратък срок План за управление на кризата.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност