Народно събрание

Гюнер Ахмед: България е с най-висок брой жертви на домашно насилие в ЕС. Има недоверие в институциите и бавно правораздаване

Изключителен факт е, че България е с най-висок брой жертви на домашно насилие в Европейския съюз, както и броят на жертвите на домашно насилие в България е по висок от средния в Европейския съюз. Това заяви депутатът от ДПС Гюнер Ахмед по време на второто четене в пленарна зала на Промените в Закона за домашното насилие.

Той припомни, че откакто е приет закона през 2007 година, той е практикувал като адвокат повече от 15 години, затова и е добре запознат с процедурата по прилагането му, емоционалните моментни състояния на страните, както и правоприлагането от страна на съдилищата.

На последното заседание, когато обсъждахме законопроекта, бяха изслушани две лица, които по техни твърдения са пострадали от домашно насилие и още едно лице – което, по негово твърдения, е нарочено за насилник извършено домашно насилие. Общото между тези три изслушани лица е едно – налице е недоверие в държавата, във всички институции. Не съм убеден, че ние по някакъв начин и с тези промени в този законопроект ще направим така, че тези лица да се чувстват по спокойни, по щастливи и по сигурни за своето бъдеще, каза Гюнер Ахмед.

Борбата с домашното насилие изисква много усилия – и политически, и институционални, а чисто човешки. Тези усилия следва да бъдат съвместни, надпартийни, като обърнем внимание на целия спектър от въпроси и проблеми - възпитанието, образованието и то още в най-ранна възраст. Трябва да отчетем ролята на институциите и контрола върху прилагането на този закон, да обърнем внимание и на бавното правосъдие, на бавното правораздаване, защото това също е основен проблем, каза още Ахмед.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност