Народно събрание

Байрам Байрам: Предупредихме, че ще има двуцифрена инфлация

Не е лесно да бъдете наследник на едно финансово камикадзе. С тези думи народният представител от ДПС Байрам Байрам започна въпроса си към служебния финансов министър Росица Велкова по време на изслушването й в парламента по изпълнението на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

При приемането на бюджета ние изразихме своите опасения и ясно посочихме, че растежът на БВП е надценен. Още тогава предупредихме, че ще има двуцифрена инфлация, но господада от Харвард ни се смееха. Казахме, че разходната част не може да бъде толкова раздута, че това ще доведе до по-висок дефицит и България ще бъде принудена да емитира нов външен дълг. Но те не повярваха, заяви Байрам.

Наследство ще стане ли причина да нарушим фискалното законодателство и фискалните правила и заради него ще трябва ли през всяка от следващите 3 години Българи да тегли по 15 милиарда външен дълг. Заради това наследство следващите поколения ще трябва ли да плащат външен дълг, попита Байрам.

Размерът на дълга и на дефицита ще бъде определен с решение на Народното събрание след предложение, направено от редовно правителство, отговори финансовият министър Росица Велкова.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност