Народно събрание

Байрам Байрам: Бюджетът за 2022 г. е най-голямата политическа лъжа за годината, той е продължение на "джипката"

Днес от парламентарната група на Движението за права и свободи сме длъжни да изкажем нашите опасения и да предупредим, че така предложеният бюджет не може да ни изведе от бушуващите кризи. Параметри по бюджета ще ги задълбочат. Това заяви народният представител от ДПС Байрам Байрам, член на бюджетната комисия в парламента.

Управляващото мнозинство нарече този бюджет "инвестиционен" и "най-социалният".
Ние от Движението за права и свободи го характеризираме като: предизборен бюджет, проинфлационен бюджет, бюджет на политическата лъжа, бюджет на продължаваме подмяната или продължава бюджета на „Джипката“, подчерта Байрам.

Ето какво още каза народният представител от ДПС Байрам Байрам за бюджет`2022:

Защо смятаме, че бюджетът е предизборен? Макроикономическата прогноза не е обоснована. Растежът от 4.8% е най-висок спрямо всички институции, които го прогнозират – БНБ, Европейската комисия и МВФ. Странно е, че най-висок растеж е предвиден за 2022 г., а именно 4.8%. А следващите години, когато трябва да се видят резултатите от управлението на четворната коалиция, той намалява. Най-вероятно правителството е с къса визия за управление и смята още тази година да хвърли бялата кърпа.

Бюджетът е проинфлационен, предвижда се висок дефицит особено на начислена основа от 5.5% от БВП. Твърде вероятно е да бъде и повече, като дефицитът на начислена основа се запазва над 3% през 2023 и 2024 г. Особено внимание обръщаме на оценката на Фискалния съвет. Според тях бюджетът не е съобразен с европейските правила, излишно се раздуват разходите, без да се вижда техният ефект, има риск от големи дефицити за в бъдеще и още по-голямо увеличение на дълга.

Дефицитът на касова основа е в размер на 5.9 млрд. лв. или 4.1% от БВП. Това е чисто счетоводен резултат. Ако към него добавим 2.9 млрд. от миналата година, реално тази година разходите ще надхвърлят приходите с 8.9 млрд. лв. или 6.2% от БВП. Това е много сериозен фискален стимул и то в година с прогнозиран рекорден икономически растеж. Това ще увеличи допълнително инфлацията, като нашето виждане е, че тя ще продължи да расте и може да достигне до 10%.

Разходите са в размер на 63 млрд, или 44% от БВП. Но това е без тези 3 млрд. от миналата година. Като ги прибавим към тази година и ги извадим от миналата, се получават разходи от 66 млрд. лв., или 46 % от БВП. Подобно раздуване на разходите, без видими ефекти, е сериозен риск в средносрочен план. Тези разходи се крепят на инфлационни приходи. Когато инфлацията намалее, приходите ще спаднат, но много трудно могат да бъдат ограничени разходите. Рискът е да се получат огромни дефицити и необходимост от още по-висок дълг.

В комисията по бюджет и финанси имахме няколко въпроса и бяхме поискали няколко справки, на които не получихме отговор:

1. Защо капиталовите разходи не са детайлно разписани? Така са непрозрачни и са подвластни на недобрите практики на близкото минало, в което те се използваха за буфер за намаляване на дефицита или се прехвърляха за следващи години. Изпратете на народните представители подробна справка за планираните капиталови разходи.

2. Каква е проектната ви готовност за тези 8 млрд. лв. и какви са очакваните ефекти от тяхното изразходване? Отново ли плащанията по тях ще са концентрирани през декември?

3. В унисон с предложените от нас промени в Закона за публичните финанси (които още не са разгледани) сте посочили свенливо малка част от разходите в централния бюджет. Защо не са посочени всички разходи? Изпратете ни детайлна справка за централния бюджет, включително ако част от средствата засега фигурират като резерв.

Защо мислим, че това е бюджет на „Джипката“, а именно чл. 87 по начина, по който е разписан - „Условията, редът и критериите за предоставяне на допълнителни трансфери от централния бюджет по бюджетите на общините за капиталови разходи и разходи за текущи ремонти на обекти на техническата и социалната инфраструктура, се определят с акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството и на министъра на финансите“

4. Колко средства сте предвидили по този чл. 87? Кога ще ги предоставите на общините, защото всяко забавяне (например до актуализацията през юли) рискува проектите да не могат да започнат през настоящата година?

Нямаме никаква промяна, продължава подмяната с новия модел на „Джипката“.

Защо считаме, че този бюджет е на политическата лъжа. Ще цитирам Асен Василев. На въпрос: Със заеми ли ще строите тунели, магистрали и мостове? Той отговаря: Не, 8 млрд. лв. на година се харчат не по предназначение. Значи на година може да построим 40 моста или две магистрали от София до Варна. А сега при приемането на бюджета, представители на Министерски съвет ни заявяват, че значителна част от външния дълг предвиден за 2022г. е за инвестиции.

Бюджетът за 2022 г. е най-голямата политическа лъжа за годината!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност