Народно събрание

Ахмед Ахмедов: Да не забравяме сънародниците зад граница. Нека решим с бюджета два социални проекта за българите в Тераклия

За решаването на два важни социални проекта в район Тараклия, Република Молдова, призова зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов по време на дебатите по приемането на бюджета за 2023 г. ПГ на ДПС подкрепи на първо четене разчетите на финансовото министерство и заяви, че ще направи своите допълнителни предложения преди второто гласуване.

Днес отново разглеждаме бюджета на Република България. Това е много важен закон за всички сфери в нашата страна и най-вече за стопанския живот, но винаги правим така, че българските граждани, които живеят извън страната, остават ощетени от политиката, която се прави въз основа на бюджета, посочи Ахмедов.

Това е болезнена тема, защото тези общности полагат големи усилия за запазване на българската идентичност, за възпитанието на младото поколение, което трябва да помни историята и нашата култура, подчерта зам.-председателят на ДПС.

Затова ние от ДПС обръщаме специално внимание на социалната сфера, особено на образованието и развитието на училищната инфраструктура. Също така обръщаме сериозно внимание и на системата на Министерството на вътрешните работи, заяви Ахмед Ахмедов.

Той припомни, че през 2021 г. правителството на България излезе с инициатива за финансиране на социални проекти в район Тараклия, Република Молдова на обща стойност 716 000 евро.

"Първият проект беше за строителство на хранителен блок и столова за Лицея в град Тараклия. Столът се посещава от над 450 български деца.

Вторият проект беше за реконструкция на съществуваща гимназия в Тараклия с изграждане на галерия и спортна зала. В тази гимназия учат около 280 български деца", съобщи Ахмедов.

Кореспонденцията се водеше на ниво на Министерство на вътрешните работи на Република България и Република Молдова с цел разработка на споразумение, което би позволило финансиране на идейните проекти, допълни тъй.

Цялата информация беше предоставена на Комисията по финанси и бюджет на 48-то Народно събрание по време на приемането на бюджета, но изборите в България не дадоха възможност проектите да бъдат осъществени, коментира Ахмедов.

В този връзка ви молим за съдействие въпросът за финансиране на двата социални проекта в район Тараклия на обща стойност 716 000 евро да бъдат решени с бюджета за 2023 година. Тук става въпрос за един район - Тараклия в Република Молдова, но българското правителство трябва да изгради една по-дългосрочна стратегия за българските общности извън нашата страна, каза Ахмедов.

И заяви: "Българските граждани, които живеят извън страната остават малко на заден план и ние сме длъжни да им обърнем внимание.".

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност