Народно събрание

Адлен Шевкед към Гроздан Караджов: Оправете пътищата в Кърджалийско. Рискувате животи!

Въпрос относно ремонта на републикански път ІІІ-8653 ІІ-58 – Конуш-Черноочене, в частта на територията на община Черноочене, зададоха на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов народните представители от ДПС Павлин Кръстев, Байрам Байрам и Адлен Шевкед.

Този път е транспортна връзка между област Кърджали и област Пловдив, каза Адлен Шевкед. В участък км. 4+200 до км. 4+500 обаче има пропадане на път ІІ-58 (Конуш - Черноочене - Комунига - Тополово – Асеновград), което създава сериозни затруднения за предвижването на коли по този път. Едната лента е затворена повече от пет години поради свлачищни процеси.

Това доведе до невъзможност за използването на пътя, както от жителите на община Черноочене, така и от жителите на съседни общини и от област Кърджали. Към настоящия момент този участък е само обезопасен, като все още не са започнати да се извършват никакви укрепителни или строително-монтажни дейности.

В следствие на това сме направили запитване до администрацията на АПИ и Областно пътно управление, които, разбира се, не се ангажираха с отговор и в какъв срок ще бъдат предприети тези възстановителни дейности, каза Шевкед. И попита: "Кога ще бъдат предприети тези необходими действия от страна на АПИ и Областно управление – Кърджали по укрепването на пътя и неговото отваряне за последващото му използване в състояние със стандартните изисквания за републикански път, който свързва две области?".

Този път наистина е засегнат от дестабилизационни процеси, в резултат на което дясното платно за движение е компрометирано. За възстановяване на технико-експлоатационното състояние на участъка през 2019 г. е разработен технологичен проект, който предвижда и списък от възстановителни мероприятия, които трябва да се проведат на пътя, отговори Гроздан Караджов.

Предвид задълбочаване на деформациите по пътното платно към момента е необходимо да се извърши един нов оглед и да се изготви цялостен проект за укрепване на този участък от пътя. Ето защо е необходимо да се изработи един технически проект, който да допълни вече разработения технологичен проект. За тази цел предстои АПИ да обявят в тази година обществената поръчка за избор на изпълнители на проучвателно-проектантските работи, а веднага след като бъде изготвен техническия проект – на строителството и на строителния надзор, каза още министърът.

Усилията на АПИ са чрез укрепване на този дестабилизационен процес да се гарантира безопасното и най-вече комфортно преминаване през участъка на път II-58, заключи Караджов.

Г-н министър, сам разбирате, че не сме удовлетворени от отговора на нашия въпрос, репликира го Адлен Шевкед. И заяви: "Имайте предвид, че тепърва предстоят нови въпроси, свързани с такива компрометирани участъци в републиканската пътна мрежа на Област Кърджали.".

При нас има свлачищни райони, които са доста на брой и са отдавна фиксирани и познати, както на АПИ. Рискуваме животи, предупреди народният представител от ДПС.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност