Интервюта

Хасан Адемов: Решенията на ТЕЛК не казват какво може да работи човекът с увреждания

"В ТЕЛК най-големият проблем е, че медицинската експертиза, на този етап, дава оценка на увреждането, но по никакъв начин не дава оценка за това какво може човекът с увреждане".

Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов. Коментарът му е по повод призивите на майките на деца с увреждания за реформа в ТЕЛК и намерението им през януари да преместят протестния си палатков лагер пред здравното министерството:

"Няма в ТЕЛК-овите решения и идея за това какво може човекът с увреждания с работоспособността, която е останала след оценка на медицинския проблем. Функционалността - какво може човекът с увреждане – липсва, а това е едно от важните условия, за да може да бъдат преодолени бариерите в обществото – достъп до образование, недостъпна околна среда, транспорт, работни места, които трябва да бъдат адаптирани“.

На въпрос дали предвидените 437 милиона лева за хората с увреждания в бюджета за догодина са достатъчни, Адемов заяви:

„Няма основание за притеснение, че финансовият ресурс ще бъде недостатъчен. Най-важното обаче е, че за първи път личната помощ и асистентската подкрепа в новия закон е разписана по начин, който гарантира устойчивост, а не бенефициенти да се чудят дали ще има програма, пари и т.н.“. 

Адемов припомни:

„До този момент са приети двата закона от обявения предварително пакет от три закона - Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ. Предстои през следващата седмица на първо четене в Комисия по труда социалната и демографската политика да бъде гледан третият закон - за социалните услуги. Той влиза в сила от 2020 година, така че през следващата година ще имаме възможност да поработим върху него. 

Цялото интервю може да слушате ТУК.

(БНР, 07.12.2018)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност