Интервюта

Хамид Хамид: Хора, които се укриват в чужбина имат интерес да дестабилизират страната

- Г-н Хамид, как се стигна до сегашната ситуация?
- Всички видяхме как се стигна дотук. Като че ли най-добре вчера (в петък -бел.р.) министър-председателят го каза -един сценарий, откровена провокация от страна на Христо Иванов и още няколко човека, които дебаркираха на брега с гумена лодка. Добре режисиран сценарий, в който се опитва да се търси провокация. Всички знаем, че България има прекрасни плажове. Това парче ивица трудно може да се определи като плаж. Но не е точно Христо Иванов човекът, който ще определя това - дали е плаж или не е. Има си областен управител, има си управление в държавата, явно това е целяло доста сериозна провокация, защото видяхме, че днес сред протестиращите имаше доста сериозни провокатори. Аз лично видях как хора наричаха нашите симпатизанти "свине", обиждаха ги на майка. Добре, че нашите хора запазиха спокойствие и не отговориха, защото в такъв момент всяка искра би застрашила много сериозно етническия мир и би създала повод за поредица от действия. Ние целим спокойствие. Цяла година повтаряме да сме заедно, да направим нещо за страната, да вървим напред, а не да се стреляме. Особено когато се стрелят институции помежду си. Много неприятно е и няма как такава държава да върви напред. Радвам се, че нашите хора днес (в събота - бел. р.) запазиха спокойствие, надявам се, че органите на реда занапред ще предприемат мерки, за да защитят правото на всеки български гражданин и реда в страната. В тази връзка, точно за запазването на реда, ГЕРБ и МВР излязоха с информация за това, че се плаща на хората на протеста. Какви интереси имат тези хора - вменяване на положението ли, и защо такива хора имат такъв интерес да им плащат. Разговарях с протестиращите от другата страна, които явно не бяха платени, а те също казаха, че сред тях има платени провокатори. Целта е ясна - най-вероятно създаване на напрежение и компрометиране на различни тези. Противопоставяне на граждани срещу граждани, противопоставяне на етнически групи една срещу друга, което е взривоопасно. И затова се правят тези провокации - да се провокира човекът, който е най-ценният продукт на тази държава. Който успя да направи прехода от тоталитаризъм към демократична държава безкръвен заедно е всички български граждани. Явно провокацията срещу него е целен резултат, но ние показахме, че сме толкова сплотена и силна организация. Нашите хора са спокойни и аз мисля, че днес издържаха още един тест.

- От МВР посочиха, че има хора от чужбина и че те правят такива провокации и опити. Имате ли някаква информация какви са и да посочите хора?
- Аз лично не, но МВР и службите си имат техен инструментариум и не е тайна, че много хора, които в момента се укриват в чужбина, имат интерес да дестабилизират страната, за да се изкарат политически бежанци, а всички знаем, че не е така.

- Кои са тези хора?
- В последните дни много се изписа за тях. Имаме избягали обвиняеми в Дубай, а преди това имахме един такъв, които за наше съжаление още се намира в Белград и не там, където му е мястото - пред българското правосъдие. В момента за тези лица се сещам, но това са хора, които имат обвинения и се опитват да превърнат тези обвинения в политическа отговорност.

- В събота почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски се отказаха от своята охрана на НСО. Как ще коментирате това тяхно решение?
- Как да коментирам, след като всички призовават за това? След като охраната от НСО, която между другото е контролирана от държавния глава, се влияе от политически интереси? Не от това кога трябва да се налага такава охрана, а от общественото мнение и от настроението на един или другполитик. То по-добре да няма такава охрана, за да са спокой-| ни всички. Предполагам, че след като охраната я няма, държавният глава вече ще е много спокоен и оттук нататък всичко ще върви по мед и масло в държавата.

- Много хора тук благодарят на господин Доган и господин Пеевски, защо ?
- Нормално е да благодарят, защото виждат действията, виждат приноса на господин Доган. Виждат приноса на господин Пеевски, който през последните месеци буквално се раздаде да помага на страната и даже в определени райони държавата липсваше, а имаше само дарения от господин Пеевски. Това хората го виждат. Виждат приноса и на господин Доган, който той има за това у нас да се проведе безкръвният преход от тоталитаризъм към демокрация. Мисля, че затова той е политик от световна величина.

- Споменахте даренията на г-н Пеевски. Реално тази помощ не отива ли на вятъра, след като сега площадите се пълнят с хора, които не спазват никакви мерки, а броят на заразените расте всеки ден?
- Броят на заразените се вдигна, но доброто се помни. Много болници нямаше да имат тази апаратура никога, ако чакаха държавата или някой друг да ги снабди. Особено болниците в страната, макар че даренията също бяха внушителни и в столицата. Но много общински и регионални областни болници получиха апаратура, която никога нямаше да я имат, и това ще си остане.

- ДПС е опозиция, но срещу нея излизат на протест представители на извънпарламентарната опозиция. Защо?
- Тук виждаме, че не става въпрос за политика и за политически действия. Тук става въпрос за открита конфронтация и открита провокация срещу гражданския и етническия мир. Ние сме доказали каква опозиция сме. Когато трябва да се работи за целите на България като държава, сме подкрепяли всички решения. Особено тези, които затвърждават ориентацията на държавата ни. Но винаги, когато е имало вот на недоверие в правителството, ние сме гласували за оставката на това правителство. Винаги сме искали оставката на определени министри, определени политически лица, които са управляващото мнозинство, и това е наша неизменна опозиция от съставяне на това правителство. Ние казахме, че то е вредно за България. Сега виждаме, че това управление дава негативни резултати. Насаждането на етническата омраза е част от официалната политика на една част от това мнозинство и тя води до картини, които виждаме днес.

- На кои министри сте искали оставката?
- На много лица сме искали оставката. И на Валери Симеонов като вицепремиер, искали сме оставката и на Каракачанов по различни поводи. Но от първия ден казахме, че това правителство не трябва да го има в този вид и то е вредно за България. Тоест на всеки вот сме призовавали незабавно да бъде разформировано или да се състави друго. Така че дебатите на вотовете на доверие са си в парламента и всеки може да прочете това и да го види.

(в. Политика, 17.07.2020)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност