Интервюта

Сезгин Мехмед: По-добре е да има правителство, било експертно или по някакъв друг модел

- Г-н Мехмед, бяхте избран за първи път за депутат в това Народно събрание. Смятате ли, че този парламент води съдържателен дебат, или по-скоро ставаме свидетели на караници?


- Ясно е, че тези, които за първи път сме в парламента, не можем да направим разликата, но от това, което съм следил досега, е ясно, че това Народно събрание работи само и единствено като трибуна за предизборни митинги. Съдържателни дебати може да се водят тогава, когато има диалог между политическите партии. Дебатът се води на база на конкретни политики, доводи за правенето им и принципи.

- Има ли истинска промяна в ДПС с вкарването на толкова много млади лица?

- В ДПС винаги е имало процес на обновяване. Независимо дали едни и същи хора заемат едни и същи позиции, ДПС винаги е било в крак с времето и обновява начина, по който прави политика. Сега с участието ни в парламента с нови лица ДПС показва, че наистина мисли за следващите поколения. В този 45-и парламент 1/3 от депутатите в групата, тоест 10 от 30, са нови лица. Повечето са млади хора, а останалата част са преминали през младежката организация. ДПС е уникално с това, че младежката му организация подготвя следващото поколение политици.

- Движението е винаги готово за избори, но какво предпочита - вот веднага или все пак да има експертен кабинет, както предлагахте?

- Не гледаме на настоящата политическа ситуация от гледна точка само на партията. ДПС от създаването си до ден днешен винаги е мислило за държавата и държавността. За нито една държава, не само за България, политическата криза не е модел за правене на политика. В настоящия момент съчетанието на всички кризи с това да има нови избори, което ще породи и политическа криза, няма да бъде добре за нашата държава. Затова е по-добре да има правителство - било то експертно или конструирано по някакъв друг модел.

- Кои са приоритетите на ДПС, които бихте искали да видите в политики на следващ кабинет, за да го подкрепите?

- Тези приоритети не биха били по-различни от това, което бе предложено в предизборната ни програма и в програмата ни за управление на страната. Откакто ГЕРБ управляват, ние винаги сме твърдели, че трябва да има експертен кабинет. Правителство, което да не е на базата на аритметичното мнозинство, а мнозинство, консолидирало се около конкретни политики и приоритети. Само така страната ни ще може да се възстанови чрез високи темпове на икономическо развитие.

- Сега като депутат, а и шеф на младежката организация на движението, за какви промени за младите ще се борите?

- Държа да уточня, че в младежката организация не се възприемаме като шефове. Председателят на младежката организация е пръв сред равни и просто координира дейността. Проблемите на младежта в днешно време са толкова многопластови, че не може да се решат просто с няколко приоритетни политики. Но въпреки това преките политики, насочени към младежите, са образование, икономическо развитие, предприемачество. Така че ще насочим усилията си да подтикнем младите хора да бъдат по-предприемчиви, да участват пряко в политическите процеси. Апатията на младите хора към политиката е голяма. Това се случва поради настоящата ситуация, включваме в нея и случващото се в парламента. Това разделение и езикът на омразата отблъскват младите хора от политиката. Но все пак вашата младежка организация е най-голямата в страната.

-С какво привличате младите хора?

- Този въпрос е доста обширен. Ние се занимаваме с всякакви политики, насочени към младите. Но при нас първото и най-важно нещо е да сме заедно, на едно място и да си говорим приятелски. Всяка една политика започва с диалог. Това, което говорим и от трибуната на Народното събрание, го прилагаме в младежката организация. Първо сядаме приятелски, говорим си, коментираме. Втората стъпка е да съберем тази енергия на сближаването за произвеждането на някакъв краен продукт. Не е задължително той да е политически. Може да бъде всякакъв, свързан с интересите на младите. Освен това ние правим всичко възможно да използваме всяка една даденост на партията - да се образоваме, да вземем най-доброто от опита на по-възрастните от нас и да се учим от грешките им. Стараем се да вземем добрия опит, за да може да вървим напред.

- Казахте, че председателят е пръв сред равни, но повечето големи решения в крайна сметка зависят от вас. Има ли промяна, която искате да видите в младежката организация под вашето ръководство?

- Както казахме, нашата младежка организация е най-многобройната, но за мен най-голямата цел е възможно най-много млади хора да участват в политическия живот на страната. Да можем да възпроизведем максимално много качествени млади хора, които да заемат отговорни места в държавата.

- А как тогава ще направите политиката привлекателна?

- Стараем се да отговорим на всички изисквания на младите, за да бъде тя интересна. Понякога го правим и с провокативни младежки инициативи. По време на кампанията направихме и рап клип. Участието на младите хора в политиката трябва да им дава възможност и за разпускане от скучното ежедневие.

- Какви политики развивате в момента и какво предстои да видим от младежката организация?

- Развиваме различни политики - от тези за нуждите на местната до тези на централната изпълнителна власт. Опитваме се във всяко едно решение да включваме младите. Най-бързо реализираните политики са тези по места. Имаме местни съвети в най-малките населени места. И в повечето случаи проблемите на местната власт ги разрешаваме чрез участието на младите там. Те са по-инициативни, по-дейни, по-отворени към новостите, по-нетърпеливи да се разрешат проблемите. Когато младите забележат някакъв проблем в местната власт, те не чакат удобен момент да го кажат, а го казват на момента.Всяка нужда на обществото и на младите хора достига до най-високите нива в партията. А включително и на европейско предходният председател на младежите в ДПС Илхан Кючюк е евродепутат. Ние имаме възможността да поставим проблемите на младите хора дори на европейско ниво. Структурата на младежката организация е толкова добре изградена, че проблемите в най-малките места достигат до председателя в централното ръководство. Движението на информацията в партията е модел за реализирането на успешни политики.

(В."24 часа"; 28.04.2021г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност