Интервюта

Илхан Кючюк: Към днешна дата оставката на кабинета изглежда като предсказуем акт

Г-н Кючюк, колегите ви от ДПС определиха мониторинговия доклад за България като най-добрия досега. Споделяте ли това мнение и така ли изглежда ситуацията и от Брюксел?

- В доклада е посочен напредъкът по три от шестте показателя. Съобщава се за потенциално приключване на мониторинга върху страната ни преди края на мандата на сегашната комисия. Но само по себе си това не трябва да е новина, от която да изпадаме в еуфория. Още в самото начало на своя мандат председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер направи тази заявка.

Ако погледнем от дистанцията на времето, ще видим, че за изминалите 10 години не бе направено достатъчно и въпреки положителните тенденции от България се очаква да продължи да отчита конкретни резултати, България има интерес този мониторингов доклад да не продължава да бъде в дневния й ред. Такова беше очакването ми и по време на българското председателство, но заедно с присъединяването ни към Шенген и еврозоната ги отчитам като пропуснат политически шанс.
- Вие очаквате ли скоро да има осъден политик или олигарх и така да изпълним условията за окончателно падане на мониторинга?
- Тези от типа "да тикнем някого в затвора", за да направим хората в Брюксел щастливи, са несъстоятелни и преди всичко вредни и опасни за България.
Същинският дебат трябва да се отнася за състоянието на съдебната система, нейната независимост, прозрачност и ефективност, назначенията на висши длъжности и разглеждането на делата, включително свързаните с организирана престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Осезаемият напредък по националната стратегия за съдебна реформа ще направи по естествен път мониторинга върху България излишен политически инструмент.
- Виждате ли зад това очакване възможни причини някой да опитва сценарий за сваляне на кабинета?
- Всеки човек, който е прекрачил границите на закона, трябва да бъде подведен под отговорност независимо от неговия социален и обществен статус. Недопустимо е обаче в демократично общество съдебната система да се използва като политическа бухалка
Особено у нас, където вече близо 30 години работим за пълно разделение на властите и един подобен акт може сериозно да подкопае членството ни в ЕС и постигнатото до момента.
- Докъде ще стигнат протестите, може ли за трети път Борисов да подаде оставка въпреки декларациите си от последните дни, че няма основание да го прави и въпреки оставката на Валери Симеонов?
- Не е тайна, а реална констатация, че страната ни изпада в тежка политическа криза. Правото на протест е важен демократичен инструмент и ние ежедневно ставаме свидетели на различни протести в цяла Европа. Същината на проблема за българското общество се крие обаче другаде. Докато във Франция например виждаме протести срещу прогресивните реформи, които президентът Макрон налага - реформи, които ще дадат видим резултат в рамките на 3 до 5 години, то у нас хората протестират, защото България се намира в дълбока пропаст и вече 10 години не може да намери изход от нея.
След членството ни в НАТО и ЕС управляващите не съумяха да формулират ясна стратегия за развитие на страната в следващите 20 г. и това е големият дефицит на българската политика. Особено сега, когато ГЕРБ овласти крайните националисти, които с езика на омразата и политиката на празни обещания са неспособни да постигнат резултати. Ето защо към днешна дата оставката на този кабинет изглежда като един предсказуем акт.
- ДПС заяви втвърдяване на отношението си към кабинета. Какви ще са ходовете ви след оставката на Симеонов?
- Вече имах възможността да споделя, че е радостно, когато един циник в политиката си заминава, но лошото е, че цинизмът и поведението на Валери Симеонов ще продължат да бродят из Министерския съвет. Ние от ДПС предупреждавахме за този сценарий още при самото съставяне на това антиценностно мнозинство и вече никакви извинения и оставки не вършат работа. България има нужда да се реформира, а това правителство не е в състояние да проведе въпросните реформи.
- Ако се стигне все пак до предсрочни избори догодина, кога - с европейските или с местните?
- Това е изпяло решение на ГЕРБ и Бойко Борисов. Като премиер той отговаря за конфигурацията и продължителността на правителството. За нас по-важното е, че България спешно се нуждае от програма за ускорено развитие. Тя трябва да включва ясна визия и ясни цели, така че бъдещите управляващи да я спазват.
- Кой е най-големият риск на евроизборите през май - евроскептицизмът, популизмът или друга вълна?
- Предстоящите европейски избори ще изправят една срещу друга две визии за Европа. Визията за отворена, толерантна и демократична Европа, в която решенията се вземат на базата на компромис и в която се защитават нашите ценности. От другата страна ще е европейската визия на популизма, изолационизма и крайния национализъм, в която върховенството на закона е под обстрел и в която езикът на омразата играе значима роля. Аз лично ще работа за първата.
- А в България тази вълна може ли да напомпа резултатите на патриотичните и националистическите формации? Особено когато се използват теми като Глобалния пакт на ООН за миграцията.
- Точно на такъв тип политика, която се заиграва със страховете на хората, трябва да се противопоставим. Живеем в свят, в който миграцията се превърна в глобален феномен. Следователно светът отчаяно се нуждае от глобален междуправителствен инструмент за ефективно управление на миграцията и насилственото разселване. Но темата в Европа, включително и в България, от доста време се преекспонира.
Истината е, че мигрантската криза прерасна в политическа
Според Евростат броят на потърсилите убежище в Европа през първата половина на 2018 г. драстично е намалял и сме близо до нивата от 2010 г., когато основните миграционни движения в ЕС се осъществяваха от страните от Западните Балкани.
На фона на 1,25 милиона бежанци, които пристигнаха в Европа през 2015 г., сега броят е незначителен, но в глобален мащаб има миграционна вълна от 68 милиона души и именно Глобалният пакт на ООН е стратегическият документ, който цели да помогне на тези хора. Истински съжалявам, че заради националистически подбуди българското правителство отново взе грешно решение, като не подкрепи пакта.
- Какво е отношението на европейските либерали към вече номинираните двама кандидати за президент на ЕК - Франс Тимерманс и Манфред Вебер?
- В АЛДЕ се противопоставихме на сегашната процедура по избор на председател на ЕК. Ние сме за това той или тя да бъде директно избиран от гражданите на ЕС чрез транснационална електорална листа, а не посочван от най-голямата европейска политическа партия. Ето защо на този етап АЛДЕ ще се въздържи от участие в тази надпревара, като същевременно няма и да подкрепи никого от кандидатите на другите партии.

(в.24 часа,27.11.18 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност