Интервюта

Илхан Кючюк: Заради следващите поколения трябва да направим огромен скок

Беше голяма грешка, че през тези 10 месеца не бяха използвани всички възможности за среща на двете комисии, каза пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк, докладчик на делегацията на ЕП в съвместната парламентарна комисия Европейски съюз – Северна Македония. Според Кючюк е безспорно, историческата комисия е постигнала определени успехи, въпреки че остават „ключови личности и периоди, по които няма съгласие“. Изисква се политически кураж от ръководствата на двете държави, смята евродепутатът.

„Отношенията ни с Република Северна Македония трябва да се осланят на обща историческа оценка“, категоричен е Илхан Кючюк. „Със сигурност има и вътрешнополитически, и външнополитически фактори, които не искат Северна Македония да бъде част от Европейския съюз“, допълни той.

„Много е клиширано да се казва, че историческите въпроси трябва да бъдат оставени в ръцете на историците, но е така. Разбира се, аз не съм до такава степен наивен и не предполагам, че това е просто едно поле на свободната наука, много съм наясно, че в него има доза консерватизъм, доза идеология. Но си заслужава в името на следващите поколения да бъде направен този огромен скок“, коментира Кючюк в предаването „Преди всички“. Ако нямаме добър резултат на следващите конференции, губещи ще бъдем всички, които сме въвлечени в този процес, посочи още евродепутатът. „Не трябва да се проваляме в предстоящите срещи – и в София, и в Брюксел през декември“, заяви Илхан Кючюк.

Цялото интервю с Илхан Кючюк може да чуете ТУК

(БНР; 16.10.2020г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност