Интервюта

Ерджан Ебатин: Машинното гласуване би предотвратило изборните манипулации, но управляващите се страхуват от това

Ерджан Ебатин, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Промените в Изборния кодекс.

Ерджан Ебатин беше категоричен, че Изборният кодекс всъщност легитимира бъдещата власт и това трябва да става по възможно най-добрия начин, за да не остават никакви съмнения. Според него обаче тази крачка все още не е направена в Народното събрание и докато това не стане, няма и как да имаме истински успешен парламент. Затова и ДПС предлага едно генерално решение на изборните манипулации – навсякъде да има само машинно гласуване, защото по този начин изобщо отпада субективният фактор при отчитане на гласовете.

Водещата отбеляза, че в крайна сметка управляващите са приели машинно гласуване да има само в секции с над 300 избиратели. Събеседникът й отговори, че това е така и по този начин от около 12 000 секции машини ще има само в около 1000. „Не знам точно какво имат предвид управляващите, но винаги когато се отрича една такава система, която е безпристрастна и няма никакъв субективен фактор, логично е да се пораждат съмнения, че има някакви определени страхове!”, категоричен бе той. Eрджан Ебатин изрази мнение, че в годините са били правени редица промени с цел дадена политическа сила да не се представи добре на изборите, такива стъпки са били предприемани и срещу ДПС. Това обаче не е никак добър сигнал. Всяка партия си има своите избиратели и не бива да се изкривява народното представителство.

„Днес разбрах защо се отменя номерацията в бюлетините, след като това е нормално да се номерират партиите, защото нито един от избирателите няма да седне, да прочете всички имена и да си избере точно определените имена. Ясно е, че се гласува по партии. Тук презумпцията била, че някои по-малограмотни хора няма да могат да гласуват по указания!”, коментира водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че тези аргументи изобщо не са сериозни и тази стъпка доказва още веднъж стремежа определени партии да избират правила, чрез които да затрудняват други политически партии. „Това е един от основните проблеми на политическата среда в България, всяка една партия, когато е на власт и има мнозинство на коалиционната формула, която управлява в национален план, в секционната избирателна комисия, тъй като сбора им дава количествено преимущество, те избират изборни правила, които да дадат възможност в самата секционна избирателна комисия да приложат определени техники и да се получи по-добро опредметяване на вота за тях, но това е грешно! Затова подчертавам, че трябва да има консенсус между политическите организации и да бъдат избрани такива правила, които да заложат една сериозна основа, независимо от това кой е на власт през всичките години оттук нататък да няма промяна на тези правила! Машинното гласуване гарантира един такъв механизъм!”, категоричен бе Ерджан Ебатин.

Народният представител обясни също така, че ДПС твърдо стои зад видеонаблюдението в секционните избирателни комисии и то не само по време на броенето на гласовете, а през целия ден. Всеки един член на комисията би подходил много по-отговорно, ако знае, че се намира под видеонаблюдение.

Има ли необходимост от предсрочни избори?

„Опозицията настоява за предсрочни избори, а управляващите категорично се противопоставят. Защо вие от ДПС и БСП искате предсрочни избори?”, попита водещата Клара Маринова. Ерджан Ебатин отговори, че според него този въпрос зависи не само от парламентарните партии, но и от процесите, които протичат в обществото. Той изрази мнение, че доверието към управляващите спада с оглед на това, че ГЕРБ са включили в коалицията антисистемни партии. Народният представител обясни, че като цяло в Европа в последно време се налага тенденцията улицата да диктува процесите в политическия живот и не изключва през пролетта у нас да се получи по-сериозен обществен натиск. Като цяло политическата класа не е в синхрон с обществените желания и настроения.

Значението на евроизборите догодина за бъдещето на ЕС.

Ерджан Ебатин заяви, че евроизборите ще зададат бъдещата формула на развитие на ЕС. Той изрази убедеността си, че ще има промяна в европейския политически елит, върви се към все по-лидерски тип управление. Като цяло средата в световен мащаб става все по-нетолерантна. Това предполага сблъсък на ценности. Обществото става все по-агресивно, а на власт във все повече държави идват авторитарни лидери.

„Започна ли предизборната кампания за европейските избори, защото забелязвам, че боричканията между политиците стават по-остри?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че всяко говорене в Народното събрание, особено когато става въпрос за теми, които засягат обществото като цяло, си е предизборна кампания. „Това е голям проблем, защото не се търси консолидираща формула, а винаги се търси формула, която задава в общественото пространство разделителни линии между отделните хора. Създава се групиране, което е в полза на определени политически партии!”, завърши Ерджан Ебатин разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 13 декември 2018 година.    

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност