Интервюта

Интервю на д-р Хасан Адемов за в."Телеграф"

- Г-н Адемов, правителството представи мерки за подпомагане на различни групи хора - пенсионери, социално слаби, за бизнеса. Как ги оценявате?


- Развързването на бюджетната кесия точно в този момент на пръв поглед може да се свърже с напрежението, което идва по линия на протестите, но внимателният анализ на това, което се случва, показва, че тези мерки нямат много допирни точки с исканията на протеста. Протестиращите настояват за оставка на правителството и главния прокурор. По-скоро исканията им са разположени в полето на справедливостта и спазването на законовия ред. Социално-икономическите мерки, които се предлагат в момента, са на принципа за всекиго по-нещо, или по друг начин казано, раздаване на калпак без ясно таргетиране на предложените мерки. Липсва и връзка с Плана за възстановяване на Европа, защото все още очакваме Националния план като основа за преговори с Европейската комисия. Закъсняваме с подготовката за получаване на подкрепа по линия на европейската солидарност. Изкуството на подобен тип мерки се състои в намирането на баланс между диференцирания и универсалния подход, нещо, което не виждаме в предложения проект.


- Какво имате предвид?


- На този етап работещите в реалния сектор и тези на минимална работна заплата са извън обхвата на мерките и със сигурност ще бъдат разочаровани! Подбрани като най-пострадали от кризата са предимно служителите в държавната администрация и пуб личния сектор, виждаме увеличение на разходите за персонал в няколко министерства с 30 процента от 1 август, увеличението на стандартите по делегираните от държавата дейности за училищно и детско здравеопазване и здравните кабинети, както и стандартите в социалната сфера, добавките към пенсиите, увеличенията на средствата за субсидии по Наредба 3 на Министерството на здравеопазването, както и увеличение на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ с 10% и др. Не казвам, че посочените получатели на тази подкрепа не я заслужават, но кризата е повсеместна и очакванията са всички български граждани да получат по нещо като в другите европейски страни.


- Как оценявате мерките за безработицата?


- Има някои мерки, които, меко казано, са доста спорни. Например увеличаването на срока за обезщетение за безработица с три месеца на тези, които са на минимално обезщетение, както и увеличението на размера на обезщетението за безработица от 9 на 12 лева. Това трябва да стане чрез промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване и Кодекса за социално осигуряване. Още по-странно е, че тези мерки се предлагат в по-следната седмица от работата на Народното събрание. Не е ясно дали до края на тази седмица могат да бъдат приети мерките, защото част от тях изискват промяна в законодателството. Например това намаление на ДДС на 9 процента за туроператорите и ДДС на виното и бирата, както и някои други мерки, които са предложени сега. За пореден път сериозни разходи се правят чрез заобикаляне на парламента с постановление на Министерския съвет по предложение на финансовия министър. Ако тези 1,162 млрд. лв. могат да бъдат за сметка на държавния бюджет, трябва да се каже кои от предвидените разходи ще бъдат орязани, защото е наивно да се смята на този етап, че приходите ще бъдат преизпълнени. Всичко това предполага актуализация на държавния бюджет, дори и средствата да са за сметка на фискалния резерв.


- Мярката в размер на 35 евро за чартърните полети с минимум 100 заети не беше ли идея на ДПС?


- Да, това беше идея на ДПС, която беше подкрепена преди малко повече от месец и сега се появява отново. Не е много ясно дали става дума за онази мярка, или за нова мярка... На следващо място тези 210 лева за почивка в държавни бази по Българското Черноморие, които са за подкрепа на 38 хиляди служители, които работят на предния фронт. Тази мярка отново се повтаря. Тя беше приета преди време в Закона за здравето. Има още неща, които трябва да бъдат уточнени, за да може да очакваме ефект от приложението на тези мерки. Разбирам обяснението на управляващите... все пак трябваше да се направи анализ на това, което е направено от месец март досега. Но времето тече, вирусът не се предава, очевидно ще се наложи удължаване на извънредната епидемична обстановка, за да може да се приложат тези мерки. Очакваме ефекта от тези мерки,за да видим резултата, защото очевидно голяма част от тези мерки ще продължат до Нова година, вероятно и след това.


- Правителството предлага подкрепа и за пенсионерите. Адекватна ли е тя, или е закъсняла?


- Тази мярка е насочена към това да се подобри потреблението като един от елементите за растеж на икономиката. Защото очевидно тези 318.3 милиона ще отидат за потребление, което е глътка въздух за ръста на икономиката. Очевидно пенсионерите с тези 150 лева ще си купят не вносни стоки, а предимно български стоки, храна и лекарства. Това е мярка, която е доста закъсняла. Тя трябваше да бъде приложена още в началото, защото това са хора, които изпитват най-големи затруднения. Важно е да се отбележи, че парите, които идват от работещите в Европа синове, дъщери и внуци, секнаха, тъй като и в Европа има икономически проблеми. Така или иначе това е добре дошло за всеки един пенсионер. 50 лева на месец... има хора, за които това е сериозна сума.


- А достатъчна ли е подкрепата, която получават медицинските работници на първа линия?


- На практика те продължават мярката, която беше приета. За целта са предвидени 67 милиона лв. чрез преразпределение на пари от оперативните програми. Продължава мярката за хиляда лева допълнително за медиците, които работят на първа линия. Има и мерки, които са изключително странни, те можеха да бъдат изпълнени извън рамките на тези социално-икономически мерки. Например увеличаването на разходните стандарти за медицинския персонал в детските градини и училищата. Това са неща, които са предлагани от синдикатите при всяка една бюджетна процедура. Със сигурност буди недоумение и фактът, че липсват по-голяма част от мерките, договорени преди време със социалните партньори. Много вероятно е част от мерките да са приети под натиска на коалиционните партньори, които използват тази кризисна ситуация да рекетират ГЕРБ и да търсят през държавния бюджет реализация на теснопартийни политически дивиденти!


- Според вас трябва ли да се затегнат противоепидемичните мерки, или да се запазят в настоящия вид?


- Трябва да се търси онзи тънък баланс между противоепидемичните мерки и социално-икономическите такива. Очевидно е, че сега се набляга на социално-икономическите мерки. Но затягането оттук нататък много трудно може да бъде върнато в онзи обем, който беше в началото на епидемията. Очевидно е, че хората се опитват да живеят с този вирус. Най-важното и сега е тези противоепидемични мерки да се спазват - тези прословути 3 Д-та - дисциплина, дистанция, дезинфекция, и, естествено, носенето на маски в затворени помещения, за да може да бъде ограничено разпространението на вируса.


- Подценяват ли хората опасността от КОВИД-19? Вие прекарахте този вирус?


- Със сигурност при една немалка част има такова подценяване. Резултатите от една анкета показаха, че близо 1млн. и 200 хил. твърдят, че такова заболяване няма и това е изключително тревожен факт.
По-скоро заживяхме с мисълта, че всичко е преодоляно, че всичко може да се случи по начина, който беше преди коронавирусната инфекция. Явно е, че се заблуждаваме, като мислим, че можем да живеем по начина, по който сме живели преди. Очевидно е, че трябва да има друг тип поведение. Коронавирусът, неговата агресия и разпространение не са променени. Променено е нашето поведение, има неглижиране на някои опасности. Така че търсенето на баланса между тези мерки може да доведе до успех, за да не говорим за ситуация на връщане на по-строгите мерки.


- Как коментирате протестите? Това ли е начинът да се търсят промени, имаше и сериозни провокации.


- Нашата парламентарна група сме наясно с причините за тези протести. Ние стоим настрани от това агресивно противопоставяне между институциите, отказваме да бъдем въвлечени в това блато, в което се намират. По правило в критични за държавата ситуации, каквато е безспорно сегашната криза, винаги се търси начин ДПС да бъде превърнато в универсалния виновник. Много политически проекти са получили легитимация именно на базата на анти-ДПС говорене. Но тези времена отдавна са в миналото. ДПС стои стабилно и здраво на позиции, свързани със запазване на държавността и евроатлантическите ценности. Опитът за поредно сатанизиране на ДПС няма как да успее, защото този номер вече е делигитимиран. Всички, които се опитват да правят политика, качени на клона на противопоставянето и деструктивното поведение, за сметка и на гърба ДПС, няма как да жънат политически успехи, както е било досега.

(в."Телеграф"; 29.07.2020г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност