Интервюта

д-р Нигяр Джафер: Кризата задълбочи дефектите на системата

Липсата на кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, които стоят пред лечебните заведения, а решаването им е от първостепенно значение за нормалното им функциониране. Това показват основните изводи от анкетата на „Индекс на болниците", които бяха представени по време на дискусията "КОВИД-19, предизвикателства и решения при лечебните заведения за болнична помощ". През следващите дни ще публикуваме и коментарите на специалистите, които участваха в дискусията, върху тези изводи. Днес може да видите мнението на д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на НС и член на Комисията по здравеопазване в НС.

Ако Здравната каса твърди, че са изпълнени всички финансови искания до този момент, а от анкетата се оказва че 1/3 от всички лечебни заведения не са готови да посрещнат предизвикателсктвата, 95% имат финансови проблеми и една част заявяват, че може да има съпротива от екипите, с които работят, то тогава - имаме проблем. Диалог е ключовата дума.

В условията на тази безпрецедентна криза институциите, лечебните заведения, съсловните организации, НЗОК, законодателната и изпълнителната власт трябва да говорят по между си и да търсят най-добрите решения. Човешкият фактор се очертава като най-големият проблем на системата. Какво направи тази криза. Тя показа какви са дефектите и дефицитите на системата и ги задълбочи. Съгласна съм с проф. Красимир Иванов, който предложи гъвкави и оперативни решения.

Изразявам своето разочарование, когато в петък в пленарна зала председател на Здравна комисия предложи законодателна промяна в посока на даване на средства за допълнително материално стимулиране и мотивация за служителите в НЦЗПБ и това това предложение се оказа, че е с отрицателно становище от МЗ и МФ. Да, хубаво е да се спазват финансовите правила и това трябва да бъде принцип. Но, ние имаме много по-сериозно предизвикателство.

Аз например очаквам отговор на въпроса какво стана с 500-те млн. от онзи фонд и как са разпределени за борба с КОВИД-инфекцията. Оттам- нататък това можем да говорим как ще бъдат използвани парите, които предстои да бъдат дадени от Европа. Те са много и как България ще защити исканията си за тези средства. За мен ключовата дума е диалог, а липсата ну в тази ситуация е нон сенс. Има решения, те могат да се намерят и мисля, че тук всички трябва да работят в една посока, но примерите за съжаление са в другата посока.

(clinika.bg, 28.09.2020)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност