Интервюта

Д-р Нигяр Джафер: Бюджетът на НЗОК показва, че нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено

Водещ: Парламентът одобри бюджета на НЗОК, който предвижда над 5.341 млрд. лева за следващата година. Това е с 237 млн. лева повече спрямо предишната финансова рамка за здраве. Д-р Джафер, какво е новото в този бюджет освен, че парите са повече?


Нигяр Джафер: Това, че парите в бюджета на Здравната каса са повече, струва ми се, че вече не е новина, защото всяка година те се увеличават с между 350 и 500 млн. лева. Новото е, че този бюджет се приема в една обстановка, в която изглежда, че традиционните за здравната система проблеми сякаш се позабравят, защото всичко е Ковид и само Ковид. Това е ситуацията, в която живеем от месеци насам. На този фон това, което може да се каже за този бюджет, е, че той наистина се приема в една несигурна среда. Според мен бюджетните параметри са изключително несигурни, разчетите се правят сякаш на фона на плаващи пясъци. Какво имам предвид? На фона на безпрецедентната Ковид криза се очертават проблеми, които са ясни за самата здравна система от много време, но основният въпрос, на който трябва да отговори този бюджет, е дали осигурява достатъчно средства за добра диагностика и на Ковид, и на останалите заболявания, дали осигурява достатъчно средства за лечение на Ковид и на останалите заболявания, от които боледуват хората. Третия въпрос е дали има достатъчно средства за мотивация на медицинските специалисти, които работят в системата. Това за мен са съществените проблеми. За съжаление това, което можем да отбележим, което заявихме от трибуната на Народното събрание в хода на дискусиите, е, че този бюджет за следващата година остана абсолютно без буфери.

.
Водещ: Възразихте срещу предварителното разпределение на резервните средства, но пък от друга страна дали това, че знаем колко пари за какво отиват, не създава своеобразен ред в системата?


Нигяр Джафер: При замисъла на това да се създаде Здравна каса и да имаме здравноосигурителен модел е заложено 10 % от средствата всяка година да бъдат оперативен резерв. През годините ГЕРБ направи така, че тези средства бяха намалени до 5 % от общия размер. Смисълът на този резерв е да бъде използван в критична ситуация. В ситуация, която бюджетът не е успял да предвиди. Ето защо разпределянето предварително на този бюджет, без да знаем как ще се развият нещата за нас изглежда нелогично.


Водещ: Могат да бъдат насочени средства там, където няма нужда – това ли ни казвате?


Нигяр Джафер: Не, казвам, че смисълът, на който и да е буфер в бюджета, на който и да е резерв, е да предвиди ситуации, които не могат да се предвидят на съответния етап от бюджетната процедура.
Като друг проблем бих определила оставането на лимитите в системата. Една тема, която е дискутирана също много пъти, включително медийно. Парадоксът в този бюджет например е, че в някои от параграфите се предвижда да се изплати т.нар. „надлимитна дейност“ за предходни години, защото имало лимити, хората обаче са работили, имало е повече дейности, трябва да се заплатят. Това обаче се прави, за да се спестят например парите, които трябва да се платят за лихви, съдебни разноски, защото лечебните заведения са завели дела срещу НЗОК, и ги печелят. И въпреки всичко отново като копи-пейст на два члена: чл.30 и чл. 4, в който отново се залагат лимити, които ще доведат до същата ситуация. Това показва, че продължава да се управлява една много голяма сума пари в рамките на 5.3 млрд. лева на принципа „Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено“. Ето това са нашите най-сериозни забележки по отношение на бюджета за здраве догодина.
От друга страна, вие знаете, че ситуацията наистина е много специфична, много трудна и се натрупват включително всеки ден ежедневно проблеми, които трябва да бъдат решавани. Ситуацията е много сложна. Тя се определя от обективни фактори свързани със спецификата на разпространение на инфекцията, но и управленско-организационни.


Водещ: Закъсня ли частичното затваряне на страната, което предстои да влезе в сила от утре?


Нигяр Джафер: След колебливи локални мерки се премина към национални мерки. За нас тези мерки са закъснели. Очакваният резултат, да се върнем към това какво всъщност очакваме като резултат? Първо, да се намали натискът върху здравната система, да се намали заболеваемостта и да се намали смъртността. Ясни цели, които трябва да преследва това ограничение. Има много въпроси, свързани с наложените мерки. Най-важен е въпросът дали мерките ще доведат до очаквания резултат, нали така?


Водещ: Да, това исках и да ви попитам.


Нигяр Джафер: Ако те доведат до намаление на заболяемостта, до намаление на смъртността, намаление на натиска върху здравната система, значи са осъществили намеренията на тази, които ги въведоха. Въпросът е обаче, не знам с кое да започна, защото в процеса се появиха много въпроси, защо например театрите работят, но е забранена друга концертна дейност? Защо басейните ще работят, фитнесите се затварят? Събиранията до 15 човека дали ще могат да доведат до резултата, който искаме да получим? Дали колебливостта в прилагането на мерките по отношение на спортни събития например и разделението до /над 18 години дава ясен знак, че трябва да се спазват ограничения, за които говорим от много време? Въпреки всичко аз смятам, че това е стъпка напред, защото видяхме нивата, до които стигна заболеваемостта и смъртността в България, видяхме огромния натиск върху болниците и медицинските специалисти. Призивите да се спазват правилата достигат до тази част от обществото, която иска да ги чуе. Конспиративните теории се вихрят така, както в началото на тази пандемия. Тоест, реалността е такава, каквато е.


Водещ: Много е трудно, както казват социолозите, когато близо 1 милион от българите въобще не вярват в съществуването на този вирус, да ги накараш да спазват каквито и да било мерки. Това също е една от страните на въпроса.


Нигяр Джафер: Така е, това е факт. Въпреки всичко аз мисля, че в тази ситуация има няколко неща положителни, които ние трябва да отбележим. Първо, че сме много близо до ваксина. На второ място, че се диагностичните възможности се усъвършенстваха. Сега има различни възможности на този етап от развитие на пандемията за по-бързи, по-евтини тестове, които могат да скринират ситуацията, да се използват като скрийнинг в съчетание със златния стандарт на PCR теста. Натрупа се много опит, за съжаление негативен, но все пак е опит. Мисля, че добрата новина от вчера и от днес е наличието вече на електронно направление, което ще дава възможност за изписване на безплатни тестове за пациентите, които са с минимален на брой симптоми от джипитата. Има добри неща, но не трябва да забравяме, че има и много негативни фактори, които влияят.


Водещ: Много хора напоследък задават въпрос за положителните антигенните тестове - пациентът не е длъжен да направи PCR тест, никой не го карантинира. Ако той прекарва по-лесно вируса, може дори и на работа да ходи.


Нигяр Джафер: Трябва да се развие такъв разговор, да има сериозни дискусии, това е чисто професионален въпрос, но е въпрос и на организация и на вземане на решения. Бързите антигенни тестове наистина са много по-евтини, много по-бързи, дават възможност за получаване на една обща картина. За съжаление на този етап няма решение те да се потвърдят, както казах вече, със златния стандарт на PCR теста. Аз мисля обаче, че те дават много сериозна възможност не просто за епидемиологично проучване. Нека не забравяме, че тестването всъщност е най-сериозната противоепидемична мярка. Това не са просто разходи за тестове, това е възможност хората и заболелите да се ограничат в най-ранния стадий, да се ограничат техните контакти – нещо, което всъщност всички искаме от самото начало. Така че аз мисля, че и на европейско ниво ще има решение, и ще се намери решение и национално ниво в тази посока, и то в най-скоро време, защото виждам, че Българският лекарски съюз също настоява за подобно решение. Нека не забравяме обаче, че ние имаме един друг съществен проблем в здравната ни система.


Водещ: А той е?


Нигяр Джафер: Липсата на единна информационна система и връзка между отделните звена. Това е проблем.


Водещ: Защо страната ни се оказа първа по смъртност в Европа? Какво е вашето обяснение?


Нигяр Джафер: Тепърва ще се правят анализи за това. Както вече казах, ситуацията се определя от субективни фактори, които са свързани с нормалното развитие на този епидемиологичен процес, на развитието на инфекцията, но и с организационно-логистични решения и проблеми. Най-вероятно възрастовата структура на заболеваемостта, демографските фактори, но и разбира се натискът върху системата – всичко това оказва влияние. Тепърва ще се правят сериозните анализи, защото медицината е наука, основана на доказателства, а управлението на системата на обществото здравеопазване е също процес, свързан с много важни решения. Този анализ предстои.


Водещ: В крайна сметка гласуваният бюджет на НЗОК за следващата година ще ни гарантира ли по-добро здравеопазване, ще намалее ли смъртността в страната? Какво послание отправя този бюджет към обикновения пациент?


Нигяр Джафер: Много ми се иска посланието да бъде, че диагностиката, лечението на пациентите е осигурено, както и доброто заплащане, такова, каквото заслужават медицинските специалисти. За съжаление, не мога да кажа, че това е така, защото ние самите, не просто защото сме опозиция, имаме сериозни забележки, но се надявам да намали малко несигурността в системата.

(Радио "Фокус"; 26.11.2020г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност