Хасан Азис от Кърджали: Поне 10 милиарда евро щяха да влязат в икономиката ни чрез местната власт, ако работеха Планът за възстановяне и оперативните програми

Политическата криза през последните 2 години направи неадекватна социалната политика. Икономиката не се развива, а единствената структура на държавното управление, която се опита да работи въпреки държавата, е местната власт. Общините имат най-висок процент на доверие от хората, защото са близо до тях и работят за решаване на проблемите им.

Кърджали3

Това заяви заместник-председателят на ДПС и кмет на Кърджали д-р инж. Хасан Азис на предизборна среща в Столицата на толерантността. В нея участваха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, водач на Кърджалийската листа, евродепутатът Атидже Вели и експертът по социална политика д-р Хасан Адемов.

Кърджали5

Отрицателно влияние върху развитието на местната власт в Кърджали през последните години, освен политическата нестабилност, оказаха и затрудненията с европейското финансиране, каза Азис. И обясни защо: "Националните програми, които са свързани с икономиката, не могат да достигнат като подкрепа до малкия и средния бизнес.".

Въпреки това Кърджали е първенец по инвестиция на дете, на ученик в образованието. Само през тази година сме осигурили повече от 11 млн. лева, за да предоставим услуги за над 300-350 деца в детските градини и ясли. И за над 450 ученици, които вече ще имат ново училище. Има и 4 нови детски градини в Кърджали, заяви Хасан Азис.

Кърджали1

Осигурили сме повече от 6 млн. лева, които ще бъдат инвестирани в уличната инфраструктура. Ние сме една от много малкото общини в страната, която е на път да реши проблема с недостига на водоснабдяването, независимо че броят на населените места в Кърджали е повече от 117, подчерта още кметът на Кърджали.

Той обаче уточни, че тези инвестиции, за съжаление, не са европейски средства, а са благодарение на местни данъци и приходите към общината.

Кърджали2

Хасан Азис заяви, че липсата на държавно и европейско финансиране, както и политическата несигурност са главната причина кметовете да не могат да развиват общините.

Ако Планът за възстановяване и устойчивост беше приет, щяхме да сме реализирали проекти за повече от 3,5 милиарда лева в рамките на последните 2 години. Ако оперативните програми бяха стартирани, най-малко между 2,5-3 милиарда евро можехме да влеем в българската икономика и най-важното - да решим проблеми, които очакват хората, заяви Хасан Азис.

Сумарно - от Плана за възстановяване и устойчивост, и оперативните програми само по линия на местната власт можеше да се влее ресурс в България в рамките между 8-10 милиарда евро, добави кметът.

Кърджали11

Той посочи и причината за липсата на този ресурс - няма функциониращ парламент, няма правителство, няма социални политики.

Азис посочи и конкретните знаци на неработещата държаата през последните години.

Повече от 15-20 години чакаме Околовръстния път на Кърджали да бъде част от приоритетите на държавата. Този път е с местно, регионално, национално и наднационално ниво. Почистването на Водното огледало също е в невъзможност да се случи, защото е държавна собственист, а не е приоритет, както и почистването на река Арда, припомни Азис.

Той изтъкна огромната ролята на ДПС в региона.

Проектите, които промениха Кърджали през последните години - и пазара, и парковете, и пречиствателните станции, и подземната инфраструктура, всичко това е благодарение на факта, ДПС беше в управлението, категоричен е кметът на Кърджали.

Тези избори са важни, а отговорността на ДПС е да покаже още по-добър резултат от миналия вот, за да бъде фактор в управлението на страната.

През годините българската политическа история показва, че когато ДПС е във властта, има стабилност и просперитет. Сигурен съм, че Кърджали като най-голямата организация в семейството на ДПС, ще даде своя най-голям принос за това Движението за права и свободи да бъде част от отговорността за управлението на страната, заяви още Хасан Азис.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност